רבים עדין לא יודעים זאת אבל עודף חומציות בגוף הנמדדת במדד ה-PH הוא אחד מהגורמים העיקריים המאפשרים התפתחותן של מחלות כגון: מחלת הגאוט (שיגדון), דלקות מפרקים, מחלות לב, דילול עצמות, החלשת שיניים ועוד מחלות רבות. בעזרת טיפים תזונתיים ותוספים מותאמים נוכל להימנע מאותן מחלות בקלות.
חשוב להבין שבגוף ישנם מנגנונים משוכללים לשמירה על רמה מתאימה של חומציות או בסיסיות (רמת ה-PH) בהתאם למערכות שונות, כאשר הקריטית ביניהן היא שמירה על רמת הבסיסיות בדם ולטובתה יפעל הגוף גם במחיר של פגיעה באיברים אחרים.
כעיקרון, כדרך הטבע, הגוף יודע ומסוגל לנטרל עודף חומציות הנוצרת בדם, כל עוד מאגר הויטמינים והמינרלים בגוף הוא תקין.
עם זאת, בימינו, כאשר רוב האנשים צורכים מזון מרוסס, מהונדס ומתועש, נוצר מצב שבו:
- הגוף לא מקבל את כמות המינרלים והויטמינים לה הוא זקוק – מצב של תת תזונה על קיבה מלאה.
- הגוף צורך מינרלים מ"מאגרי החירום" שלו – קרי העצמות והשיניים.
במפגש של אותם מינרלים בסיסיים עם החומצה העודפת, נוצרות התגבשויות שונות של מלחים, אשר הגוף אינו יוכל להשתמש בהם והוא נדרש לפנותם (בעיקר דרך השתן) – כאשר רמת החומציות גבוהה מאוד, קצב היווצרותם של הגבישים, המתרכזים בעיקר בכליות ובכיס השתן, עלול להיות גבוה יותר מקצב יכולתו של הגוף להפטר מהם – אז נוצרות אבנים בכליות ובכיס השתן.
מעבר לאיכות המזון, סיבה נוספת לעליה בחומציות נוזלי הגוף היא מחסור בנוזלים, אשר מקשה על הגוף להוליך את המינרלים הבסיסיים ואינו מאפשר שטיפה של החומצות והמלחים שנוצרו בתהליך הנטרול.
כאמור, לתזונה השפעה ישירה על רמת החומציות אשר מהווה כר פורה להתפתחות דלקות כגון: דלקות מפרקים גאוט וכו'. זוהי הסיבה לכך שנותנים משקל רב לתזונה לגאוט ולשאר מחלות ודלקות.
עוד מהתקופות הקדומות, בכל התרבויות, ייחסו חשיבות גבוהה לסוגי מזונות, וכפי שאמר הרמב"ם, "היו מזונותיך לתרופותיך, ותרופותיך למזונותיך". אבות אבותינו צרכו בעיקר תזונה בסיסית, שכללה זרעים, גרעינים, פירות וירקות ומעט בשר, ובכך שמרו על איזון בדם וברקמות של חומציות לבסיסיות.
ד"ר שרה ברק מסבירה על תזונה לגאוט:
ההמלצות העיקריות לאיזון חומציות בסיסיות:
- תזונה: להשתדל בכל ארוחה לאכול יותר מזונות יוצרי בסיסיות מאשר יוצרי חומציות- מינון נכון הוא בין 65% ל- 80% של מאכלים ומזונות בסיסיים בכל ארוחה.
- התחלת היום עם כוס מים ולימון סחוט על קיבה ריקה – אומנם הלימון הוא חומצי אך בקיבה הוא הופך לבסיסי(לא מומלץ לסוכרתיים מכיוון שהלימון מכיל רמות גבוהות של סוכר)
- שתייה מרובה של מים מינרלים- רצוי 2-3 ליטרים של מים מינרלים ביום.
- פעילות גופנית מתונה.
- שינה מספקת.
- הימנעות עד כמה שניתן מסביבה מזוהמת (פיזית ואנרגטית) וממצבי מתח.
- תוספי תזונה: אנטיאוקסידנטים כמו הכורכומין והמורינגה, Q10, אצות כגון ספירולינה וכלורלה, אומגה 3, מינרלים (בעיקר סידן ומגנזיום) ומלח ים טבעי.
מאכלים יוצרי בסיסיות ובעלי חומציות מתונה – מומלצים:
- כל הפירות והירקות, מומלצים במיוחד פירות יער, דובדבנים, אוכמניות, פפאיה ופטל.
- תבלינים – אגוז מוסקט, ג'ינג'ר, כורכום, כמון, קינמון, פלפל שחור, פלפל אדום, מתוק וחריף.
- עדשים מכל הסוגים.
- אורז פרא.
- קמח כוסמין, כוסמת, שיבולת שועל.
- חומוס, גרעיני דלעת וחמניות, זרעי פשתן, זרעי שומר, קשיו.
- דבש, סירופ אגבה, סוכר קנים אורגני.
- דגים – יוצרי חומציות בינונית. מומלץ לצרוך אותם במתינות פעמיים בשבוע, רצוי מהים הצפוני, איזור שהדגה בו פחות מורעלת ממתכות.
- שקדים.
- תפוחי אדמה, בטטות, תפוח אדמה ירושלמי.
- שמן דגים – אומגה 3.
- שמן זית, שמן המפ, שמן קוקוס, שמן זרעי פשתן, שמן אבוקדו.
- מיסו לתיבול תבשילים- עשוי מסויה.
- מלח ים אטלנטי – עשיר במינרלים.
- מיץ תפוחים, מיץ לימון, פירות הדר ותה קמומיל.
- טופו – הטופו יוצר חומציות גבוהה, אך כיוון שמכיל פיטו-אסטרוגן, שהוא דמוי הורמון האסטרוגן, אני ממליצה לצרוך אותו במקרים של גאוט, ובמצבים בהם חומצת השתן גבוהה. *מומלץ להוסיף לטופו חומרים לנטרול חומציות כמו שמן זית מכבישה קרה, פטרוזיליה, שומר ולימון.
מזונות יוצרי חומציות מהם מומלץ להימנע:
- קמחים לבנים – בעלי חומציות גבוהה, בעוד שקמח מחיטה מלאה הם בעלי חומציות בינונית.
- מלח שולחן – חומצי מאוד. מומלץ להשתמש במלח ים אטלנטי, העשיר במינרלים.
- בצקים – בצק שמרים ובצק עלים.
- עוגות ועוגיות מקמחים לבנים. דברי מאפה תעשייתיים.
- גבינות מחלב בקר ויוגורט מחלב בקר יוצרי חומציות גבוה בעוד גבינות מחלב כבשים ועיזים הן בעלות חומציות בינונית.
- אגוזי לוז וחמאת אגוזי לוז.
- בשר בקר- המבורגרים תעשייתיים, ביתיים וצמחוניים.
- עוף מטוגן – בעל חומציות גבוהה.
- עוף אפוי – ללא אנטיביוטיקה והורמונים- בעל חומציות בינונית.
- נקניקים למיניהם, כולל נקניקים צמחוניים.
- סוכר לבן, סוכר חום.
- סוכר קנים – בעל חומציות בינונית.
- סירופ תירס.
- צ'יפס מטוגן, צ'יפס מתועש.
- אורז לבן, קמח אורז לבן.
- קפה- יוצר חומציות, כולל קפה נטול קופאין.
- ריבות מתועשות.
- שוקולד.
- משקאות קלים מכל הסוגים, כולל משקאות דייאט עם אספרטיים.
- אלכוהול – בירות מכל הסוגים, כולל בירה שחורה.
טלפון – 077-3013439
מייל – legoutinfo@gmail.com
ווטסאפ – 0515101023
כתובת הקליניקה – בירנית 12, כוכב יאיר
ניתן להשאיר לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם!
מטפלים המעוניינים לקבל מידע נוסף והצעות מיוחדות > לחצו כאן
עקבו אחרינו בפייסבוק