לייעוץ והזמנות – 077-3013439

מחקרים חדשים בנושא נזקי חומצת השתן

מחקרים אחרונים

הקשר שבין חומצת שתן גבוהה לבין הופעת הגאוט מוכר וידוע כמעט לכל מי שסבל אי פעם מגאוט אבל כדאי מאוד לדעת שחומצת גבוהה מביאה עימה סיכונים נוספים שחייבים להכיר כגון: סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, פרפור פרוזדורים, סוכרת מסוג 2, אבנים בכליות ועוד.

בכתבה זאת נסקור 6 מחקרים מחקרים חדשים בנושא החשוב הזה השופכים אור על חלק מהסיבוכים האפשריים שעלולים להיגרם מעודף חומצת שתן לאורך זמן ונבין מדוע כל כך חשוב לטפל ברמות גבוהות של חומצת השתן.

חומצת שתן היא תוצר לוואי טבעי של חילוף החומרים בגוף. כאשר רמתה גבוהה מדי, היא עלולה להצטבר במפרקים ולגרום לדלקת מפרקים כרונית, הידועה בתור מחלת גאוט. מחקרים חדשים מצביעים על כך שרמות גבוהות של חומצת שתן קשורות גם לסיכון מוגבר למחלות כליות, מחלות כלי דם ולב, סוכרת מסוג 2 ועוד.

לעיתים לרפואה המערבית יש נטייה להתעלם מרמות חומצה אורית גבוהות ולא לטפל בבעיה אלא אם כן ישנן התפרצויות גאוט וזאת טעות גדולה שכן חומצת השתן לכשעצמה, גם אם אינה מצטברת במפרקים, עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים. המחקרים הבאים מציגים זאת ומראים את הבעיות הנוספות שכמעט ולא מוצגות המלוות את עודף חומצת השתן.

1. הקשר בין חומצת שתן גבוהה לבין סיכון מוגבר למחלות כלי דם

מחקר שפורסם ב- 2023 בכתב העת "The Lancet" מצא שישנו קשר חזק בין רמות גבוהות של חומצת שתן בדם לבין סיכון מוגבר למחלות כלי דם, כולל שבץ מוחי ואירוע לבבי. המחקר המקיף כלל נתונים מלמעלה מ-1.3 מיליון אנשים מ-18 מדינות, ומצא כי אנשים עם רמות גבוהות של חומצת שתן היו בסיכון גבוה ב-17% למוות ממחלות כלי דם.

חומצת השתן

2. חומצת שתן ועליה בטריגליצרידים וכולסטרול -LDL-

מחקר נוסף שפורסם ב- International Journal of Endocrinology ועקב אחרי 13,355 הסובלים מעודף חומצת שתן בגיל ממוצע של 63 הראה קשר ישיר בין רמות גבוהות של חומצת שתן בדם לבין עליה בטריגליצרידים ובכולסטרול LDL.

הטריגליצרידים הם צורת השומן הנפוצה ביותר בגוף והם בין היתר נצברים כמחסן החירום של הגוף לעתות רעב. טריגליצרידים גבוהים הם גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, לדלקת בלבלב, לסרטן הלבלב, לכבד שומני ולתסמונת המטבולית. כך שעליה בשל ערכים אלו שמה את המטופל בסיכון מוגבר לסבול מבעיות לב וכלי דם.

"המחקר המקיף כלל נתונים מלמעלה מ-1.3 מיליון אנשים מ-18 מדינות, ומצא כי אנשים עם רמות גבוהות של חומצת שתן היו בסיכון גבוה ב-17% למוות ממחלות כלי דם."

3. חומצת שתן ופרפור פרוזדורים

במחקר שעקב במשך 34 שנה אחרי 339,604 משתתפים בין הגילאים 30-60 מ-19 מדינות גילו החוקרים כי רמות גבוהות של חומצת שתן קשורות לסיכון מוגבר לפיתוח פרפור פרוזדורים, לא רק בקרב אנשים עם מחלות לב או גורמי סיכון למחלות לב אלא גם בקרב אלה ללא גורמי סיכון אלו.

המחקר הצביע על עליה של עד 45% בהופעת פרפור הפרוזדורים כאשר רמות חומצת השתן גבוהות.

פרפור פרוזדורים הוא הפרעת קצב הלב השכיחה ביותר. במצב זה פרוזדורי הלב מתכווצים במהירות רבה ובאי-סדירות, וכך פעילות הלב משתבשת, תפוקתו הולכת ופוחתת וכך גם זרימת הדם ואספקתו לאיברי הגוף.

פרפור פרוזדורים לכשעצמו אינו מסכן את חיי המטופל באופן מיידי, אך בטווח הארוך הוא בהחלט מעלה את הסיכון לתחלואה ולתמותה. אחד מסיבוכיו העיקריים הוא היווצרות קרישי דם שעלולים להגיע אל איברי הגוף (למוח למשל) ולסכן את המטופל במחלות כגון שבץ מוחי.

"המחקר הצביע על עליה של עד 45% בהופעת פרפור הפרוזדורים כאשר רמות חומצת השתן גבוהות."

4. קשר בין חומצת שתן גבוהה לבין סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2

מחקר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת "Diabetes Care" מצא קשר בין רמות גבוהות של חומצת שתן בדם לבין סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. המחקר כלל נתונים של למעלה מ-100,000 אנשים, ומצא כי אנשים עם רמות גבוהות של חומצת שתן היו בסיכון גבוה ב-16% לפתח סוכרת מסוג 2.

קשר בין חומצת שתן גבוהה לבין סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2

5. עודף חומצת שתן וסיכון לשבץ מוחי

מחקר שעקב במשך שבע שנים אחר למעלה מאלף חולי סוכרת שאינה תלויה באינסולין (NIDDM) בגיל העמידה גילה כי קיים קשר בין רמות גבוהות של חומצת שתן להופעת שבץ מוחי. המחקר מצא שעודף חומצת שתן העלה באופן מובהק את הסיכון לשבץ מוחי חריף ולא חריף כאחד. קשר חזק זה נמשך גם לאחר שהתייחסו לגורמי סיכון קרדיווסקולריים אחרים, מה שמצביע על כך שניטור וניהול רמות חומצת השתן עשויים להיות חיוניים בהפחתת הסיכון לשבץ באוכלוסיות סוכרתיות. 

"מחקר נוסף מצא שעודף חומצת שתן העלה באופן מובהק את הסיכון לשבץ מוחי חריף ולא חריף כאחד."

6. עודף חומצת שתן ואבנים בכליות

על-פי מחקרים רפואיים כ-12% מהגברים ו-7% מהנשים יסבלו במהלך חייהם לפחות פעם אחת מאבנים בכליות ובדרכי השתן.

נתונים שנאספו הראו שאבני חומצת שתן מהוות כ-10% מכלל האבנים בדרכי השתן בארצות הברית ו-5% עד 40% מכלל מקרי האבנים בעולם. בארצות הברית, הסיכון להופעת אבנים בדרכי השתן בגברים הוא 10.6%, ובנשים 7.6%. רוב החולים שאינם מטופלים סובלים מכאבי בטן תקופתיים, דלקות בדרכי השתן ואף אובדן תפקוד הכליות, מה שמוביל בסופו של דבר לאי ספיקת כליות.

מנתונים אלו ניתן לראות עוד נזק שחומצת השתן עלולה לגרום לכאבים נוספים מלבד כאבי הגאוט ואף לעשות נזקים כלייתיים כאשר לא מטפלים בה כראוי.

עודף חומצת שתן ואבנים בכליות

לסיכום

חומצת שתן גבוהה אינה גורמת רק לגאוט, אלא מוכחת מחקרית כמעלה את הסיכון למחלות כלי דם, בעיות לבביות, סוכרת מסוג 2, שבץ מוחי, פרפור פרוזדורים ואבנים בכליות. 

לכן אין לראות בחומצת שתן גבוהה בעיה בריאותית קלה וחשוב להיות מודעים לסיכונים ולבצע שינויים באורח החיים להפחתת רמותיה כגון טיפול בתוספים ו/או בתרופות להורדתה, תזונה נכונה ופעילות גופנית מתונה.

קבלו 10 טיפים להורדת חומצת השתן

גאוט יצירת קשר

אז מה למדנו היום:

אל תישארו עם הכאבים! השאירו פרטים וקבלו ייעוץ טלפוני בחינם עם ד"ר שרה ברק, מומחיות לטיפול טבעי במחלת גאוט!

ביקרתם בחנות האונליין שלנו?

מבחר חבילות ופורמולות טבעיות לטיפול בגאוט במחירים שאסור לפספס!

המלצות של לקוחותינו:

מאמרים מקצועים נוספים:

ד"ר שרה ברק
ד"ר שרה ברק

ד”ר שרה ברק (Ph.D), מומחית לטיפול טבעי בגאוט ואחראית על הידע המקצועי שהחברה מספקת. ד”ר ברק אמונה על פיתוח הפורמולות הטבעיות שלנו ועל הליווי המקצועי של כל מטופלינו. בנוסף הצוות מורכב ממנהלים, אנשי מקצוע מוכשרים שמלווים את המטופלים במהלך הטיפול. הבסיס לטיפול מושתת על עקרונות הטיפול של ד”ר שרה ברק והוא כולל ייעוץ מקצועי אישי לכל מטופל, טיפול בפורמולות טבעיות, מידע חשוב וסרטונים מלמדים בנושא הגאוט. כדי להתחיל בטיפול אתה צריך לעשות צעד אחד ולפנות אלינו, משם אנחנו כבר נסביר לך איך כדאי לך להמשיך.

יש לכם שאלה? מעוניינים במידע נוסף? הגיבו בתיבה למטה ונענה בהקדם!

2.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

מאמרים מקצועים נוספים:

מאמרים מקצועים נוספים:

גאוט קנאביס רפואי

קנאביס רפואי וגאוט

הקנאביס הוא אולי הצמח המדובר ביותר בעשור האחרון וכנראה גם אחד הצמחים השנויים ביותר במחלוקת. בלי קשר לשאלה אם מאמינים בליגליזציה של הצמח ובין אם

קרא עוד »
אני רוצה לשאול שאלה
1
שלום! אשמח לקבל מידע נוסף על טיפול בגאוט
היי,
איך אוכל לעזור לך?